Overslaan en naar de inhoud gaan
Sommaire

Waarom moet ik het water in het zwembad analyseren?

Wanneer u het water van uw zwembad test, kan u het ook schoon houden, zodat het geschikt is om in te zwemmen. Zo heeft u water waarin u met plezier zwemt.

Wanneer u het water van uw zwembad regelmatig analyseert, gaat u na of het in evenwicht is en of de zuivering nog doeltreffend werkt tegen de bacteriën en micro-organismen die zich in het water kunnen ontwikkelen.

Met een goed uitgevoerd onderhoud kan u ook vooruitlopen op problemen die zich eventueel kunnen voordoen in het water, met namede ontwikkeling van algen. Indien algen zich ondanks uw inspanningen toch ontwikkelen, kan u de oorsprong van het probleem vinden met een wateranalyse. Zo kan u de instellingen aanpassen en opnieuw gezond water krijgen.

Hoe kan het water van het zwembad uit evenwicht geraken?

Verschillende factoren kunnen het evenwicht in het water van het zwembad verstoren. Daarom is het belangrijk om het regelmatig te analyseren. 

Temperatuursveranderingen

Een toename van de buitentemperatuur doet de temperatuur in het zwembad ook toenemen. Dit is misschien aangenaam om in te zwemmen maar kan ook het evenwicht in het water verstoren. U dient het water dan langer te filteren maar de ontsmettende producten kunnen ook minder efficiënt worden.

Slecht weer

Regen is ook een factor die een impact kan hebben op de kwaliteit van het water. Regenwater verschilt uiteraard van het water in uw zwembad. Wanneer uw zwembad open is en het regent, en vooral bij zware onweders, wordt het regenwater vermengd met het water van het zwembad. Dit kan de pH verstoren.

Vuil

Er kunnen stof, zand of dode bladeren in uw zwembad terechtkomen. Ze worden door de wind meegevoerd maar worden ook meegebracht door mensen die in het water gaan of op de rand van het bad wandelen. Al dit vuil is een extra factor die het evenwicht van het water kan verstoren.

De zon

De uv-stralen van de zon werken in op het chloor in het zwembadwater. Chloor verdampt wanneer het aan uv-stralen blootgesteld wordt. Wanneer er niet voldoende chloor in het water aanwezig is, werkt het ook minder doeltreffend tegen bacteriën. Het is dus belangrijk om regelmatig metingen uit te voeren.

De streek

De streek waarin u woont, heeft ook een invloed op het onderhoud en de maatregels die u moet treffen, en niet alleen omwille van veel zon of de temperatuur.

In sommige streken bevat het water veel meer kalk. Dit heeft een impact op de hardheid van het water en dus de stabiliteit van de pH. U kan uw onderhoud aanpassen in functie van de kwaliteit van het water in uw gemeente indien u het kent.
 

feuilles

Hoe kan ik te weten komen of het water van het zwembad gezond is?

Troebel of, nog erger, groen water wijst er onmiddellijk op dat het niet gezond is. Wat betekent dit concreet? Dit vervuilde water is schadelijk voor zwemmers en kan allergische reacties of irritaties veroorzaken. Ongezond water kan ook uw installaties en materieel beschadigen. 

U kan de kwaliteit van het water echter niet altijd met het naakte oog beoordelen. Wanneer het probleem zichtbaar wordt, is het vaak al vergevorderd en is het moeilijker om het op te lossen. Helder water kan dus ook uit evenwicht zijn. Indien het niet snel weer in evenwicht gebracht wordt, krijgt u met complicaties te maken. 

De enige manier om met zekerheid te zeggen of uw zwembadwater gezond is of niet is regelmatig een grondige analyse uit te voeren. Deze analyses zijn dus een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een zwembad, of het uitgegraven is of niet.

Analyse zwembadwater: wat moet ik meten?

U weet misschien al dat de pH van het water regelmatig nagekeken moet worden. Dat is echter niet het enige belangrijke gegeven in een wateranalyse. Het is even belangrijk om de alkalicitiet, waterhardheid en de hoeveelheid waterzuiveringsproducten goed op te volgen.

De pH

De pH van het water is de zuurtegraad. Dit geeft de alkalische aard van het water weer met een meting op een schaal van 0 tot 14. De laagste cijfers worden als zeer zuur beschouwd, de hoogste als zeer alkalisch. Een neutrale pH bevindt zich rond de 7.

Een goed pH-niveau van het water zorgt ervoor dat de ontsmettende producten doeltreffend kunnen werken. Dit is een gevoelig element dat bijzondere aandacht verdient omdat het gemakkelijk kan toenemen of afnemen.

De waterhardheid

De waterhardheid. Dit geeft aan hoeveel mineralen er in het water aanwezig zijn. Het is de hardheid van het water. Het geeft aan hoeveel zouten, calcium en magnesium er in het water aanwezig is. De hardheid van het water wordt gemeten in Franse graden (genoteerd als °f – niet te verwarren met graden Fahrenheit die met °F aangeduid worden), op een schaal van 0 °f tot 45 °f.

De alkaliciteit

De alkaliniteit is de concentratie van carbonaten en bicarbonaten in het water.  Deze alkaliniteit heeft een invloed op de stabiliteit van de pH. Een slecht niveau alkaliniteit betekent in het algemeen dus dat de pH ook uit evenwicht is. De alkaliniteit wordt in Franse graden (°f) gemeten in delen per miljoen (ppm) of in milligram per liter (mg/L).

Het ontsmettingsproduct

De hoeveelheid ontsmettingsproduct die in het water aanwezig is moet regelmatig nagekeken worden om na te gaan of de antibacteriële werking nog doeltreffend is, ongeacht de manier van zuiveren die u gekozen heeft (chloor, broom, zoutelektrolyse, actieve zuurstof…).

De stabilisator

De stabilisator wordt gebruikt voor zwembaden met chloor. Dankzij de werking van cyanuurzuur stabiliseert de stabilisator het ontsmettingsmiddel zodat het niet door de uv-stralen van de zon afgebroken wordt. Zo moet u niet te vaak chloor aan uw zwembad toevoegen. 

Het nadeel: de stabilisator verdampt niet en als er te veel van in het water is, kan de chloor zijn werk niet meer doen. Het is dus een goed idee om dit regelmatig te meten, en vooral voor u er toevoegt, om zeker te zijn dat het nodig is.

De watertemperatuur

De temperatuur van het water moet vaak opgemeten worden omdat hij een impact heeft op andere gegevens. Zo kan u bepalen hoelang u elke dag het water moet filteren. De temperatuur van het water is ook belangrijk voor de dosering van bepaalde zuiverende producten en vooral van chloor. Wanneer het water te warm of te koud is, werkt de chloor minder goed.

Welk gehalte moet in het zwembad aangehouden worden?

Het water van het zwembad in het oog houden is echter niet genoeg. U moet ook weten welk gehalte aanvaardbaar is zodat u gelijk welk onevenwicht snel in orde kan brengen.

De pH-graad

In het algemeen wordt een pH-graad tussen 7,2 en 7,4 aanbevolen. Deze pH-graad is het meest geschikt om comfortabel te zwemmen en helpt om het water schoon te houden.

De pH kan erg snel en erg gemakkelijk dalen. Het is dus erg belangrijk om dit goed in het oog te houden en te meten, idealiter verschillende keren per week.

Onder de 7,2, is de pH te laag. Wij praten dan van zure pH. Het water is dan harder voor de zwemmers. Het kan irritatie van de slijmen en ogen veroorzaken. Door de corrosie kan een te lage pH ook het filtersysteem beschadigen.

U dient echter op te letten: de ideale pH-graad voor uw zwembad hangt ook af van de zuivering die u gebruikt om het water te ontsmetten. Een pH tussen 7,2 en 7,4 wordt aanbevolen wanneer u chloor als zuivering gebruikt.

Waterhardheid

De waterhardheid moet voor een zwembad tussen 10 °f en 35 °f liggen (Franse graden).

Te hard water brengt problemen met kalk met zich mee. U ziet dan kalkaanslag, wat schade kan berokkenen aan uw uitrusting of de wanden van het zwembad. De aanslag kan ook huidirritatie veroorzaken.

Een te lage waterhardheid kan de zwemmers ook irriteren en kan leiden tot corrosie van uw uitrusting.

De alkaliniteit

De alkaliniteit moet tussen 80 en 120 mg/L per liter liggen, ofwel tussen 8 °f en 12°f (Franse graden) of tussen 80 en 120 ppm.

Indien de alkaliniteit te laag is, kan de waterhardheid snel veranderen en is dan moeilijker te stabiliseren. Indien hij te hoog ligt, riskeert u opnieuw om kalkaanslag te krijgen op de liner, de uitrusting en de leidingen.

Het gehalte aan stabilisator

De hoeveelheid stabilisator moet zich tussen 20 en 30 mg/L bevinden. Indien er niet genoeg stabilisator is, verdampt de chloor sneller en moet u hem sneller bij te vullen. Indien het water in tegendeel overgestabiliseerd is, wordt de werking van de chloor geblokkeerd. 

Een situatie van overstabilisatie kan zich gemakkelijk voordoen, aangezien de stabilisator zich ophoopt in het water en de hoeveelheid langzaamaan toeneemt. 

In beide gevallen (omdat de chloor niet meer actief is of omdat hij te snel verdampt is) is het water niet goed gedesinfecteerd meer. Het resultaat is dat algen en bacteriën zich kunnen ontwikkelen.

De hoeveelheid ontsmettingsmiddel

De hoeveelheid ontsmettingsmiddel die nodig is voor uw installatie hangt af van de manier waarop u het water zuivert.

Voor een zwembad met chloor moet u tussen 1,5 en 2 mg/L chloor rekenen. Indien er te veel chloor in het water zit, kan het water de zwemmers irriteren. Indien er niet genoeg chloor in het water zit, is het water niet goed ontsmet.

Hoe kan u het zwembadwater testen?

Er bestaan verschillende oplossingen om het water te testen. Deze testen kunnen snel uitgevoerd worden en het is niet altijd nodig om het water opnieuw in evenwicht te brengen na de analyse.

Strookjes

Strookjes zijn eenvoudig in gebruik en snel. U kan allerlei aspecten van het water in uw zwembad meten: de pH, hardheid, chloorgehalte, hoeveelheid stabilisator, alkaliniteit of zelfs de hoeveelheid algendodend middel.

U houdt de strookjes enkele seconden in het water, op 20 of 30 centimeter van het zwembad. De strookjes veranderen van kleur wanneer ze in contact komen met water. Na enkele minuten kan u de resultaten aflezen aan de hand van de kleurenkaart op de verpakking. In het algemeen geldt dat hoe donkerder het strookje is, hoe hoger het gehalte. 

test

Reactieve tabletten en vloeistoffen

Net zoals de strookjes kan u met de tabletten en vloeistoffen handmatig een analyse uitvoeren.

Om deze chemische producten te gebruiken dient u eerst wat water van het zwembad in een flesje te doen. Dan wordt er in het flesje een reagens aan het monster toegevoegd. Bij contact met het reagens verandert het water van kleur. U kan het resultaat aflezen aan de hand van de informatie op de verpakking.

Analysekits

Kits voor de analyse van water bevatten al wat u nodig heeft om uw metingen uit te voeren. U vindt er in het algemeen een reagens in vloeibare of tabletvorm, proefbuisjes en materiaal om de resultaten te interpreteren.

Dit alles wordt samengebracht in een koffertje, zodat de producten gemakkelijk gebruikt en opgeborgen kunnen worden.

Elektronische testers

Elektronische testers zijn betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn duurder maar erg praktisch. Met dit soort toestel hoeft u het resultaat met kleuren niet meer te interpreteren zoals met de strookjes. Zo kan u in het algemeen de pH en het ontsmettend product meten. Voor de pH heeft dit toestel een pH-meter.

Elektronische testers worden ofwel direct in het zwembad ondergedompeld of in een monster dat u vooraf afgenomen heeft. Na enkele seconden wordt het water geanalyseerd en heeft u betrouwbare en precieze resultaten. 

Deze toestellen zijn echter fragiel en u moet er voorzichtig mee omgaan. Ze moeten in het begin van het seizoen gekalibreerd worden en minstens een keer tijdens het seizoen zodat u precieze resultaten krijgt. 

Verbonden testers

Er zijn ook nieuwe technologieën beschikbaar voor het onderhoud van uw zwembad die u het leven vergemakkelijken. Verbonden testers kunnen rechtstreeks in het water geplaatst worden en blijven erin aanwezig. Ze geven alle wateranalyses door via een app op uw telefoon. 

Het voordeel: U hoeft niet alleen zelf geen metingen meer uit te voeren, maar heeft ook op gelijk welk moment alle metingen bij de hand.

Ander voordeel: Wanneer een onevenwicht in het water vastgesteld wordt, wordt u verwittigd en kan u snel optreden.

Verbonden testers geven betrouwbare en precieze informatie door de pH, de hardheid, de alkaliniteit en de hoeveelheid ontsmettend product te meten maar ook met extra metingen zoals de temperatuur van het water, de uv-index of het weer. 

Hoe kan ik het water van een zwembad opnieuw in evenwicht brengen na een slechte analyse?

Een analyse toont een verstoord evenwicht in het water aan. Hoe kan ik de verschillende gehalten aanpassen zodat het water weer gezond wordt?

De pH corrigeren

Om de pH-waarde van het water te verlagen of verhogen, gebruikt u een product dat pH+ of pH- genoemd wordt. Met pH+ verhoogt u de pH van het water, met pH- verlaagt u het.

Analyseer het water opnieuw nadat u een van deze twee producten gebruikt heeft om na te gaan of de pH nu juist is. Zorg er ook voor dat de pH-waarde afgestemd is op de manier waarop u het water zuivert.

Het is namelijk ook zo dat uw waterzuivering meer of minder gevoelig kan zijn voor de pH en dat u het dus in bepaalde gevallen vaker moet aanpassen en het beter moet opvolgen.

De waterhardheid corrigeren

Wanneer het water niet hard genoeg is, moet u gewoon een product toevoegen dat calciumchloride bevat. Indien u uw bad gedeeltelijk wil legen, zal het zeker nodig zijn om dit te gebruiken wanneer u het opnieuw vult. 

Indien het water te veel kalk bevat en te hard is, moet kalkvasthoudend product gebruikt worden. Sommige producten werken ook als uitvlokkingsmiddel dat de fijnste kalkdeeltjes samenbrengt zodat ze vervolgens afgezogen kunnen worden. Een andere oplossing voor water met te veel kalk: een waterverzachter plaatsen bij de aanvoer voor het zwembad.

De alkaliniteit corrigeren

Indien de alkaliniteit van het water te hoog is, moet u zoutzuur gebruiken om het te corrigeren. Indien de alkaliniteit te laag is, kan een product met natriumbicarbonaat het verhogen.

Wanneer u dus pH+ of pH- toevoegt, dient u vervolgens de alkaliniteit te controleren. Deze producten kunnen dit namelijk wijzigen, met name wanneer ze te snel toegevoegd worden of in te grote hoeveelheden gebruikt worden. Omgekeerd dient u de pH in het oog te houden wanneer u de alkaliniteit wil corrigeren omdat de gebruikte producten die kunnen doen dalen of stijgen.

De hoeveelheid chloor corrigeren

Wanneer het water te weinig chloor bevat, is het tijd om er toe te voegen. Dat kan in de vorm van plakken of blokjes die u gewoon in de skimmers kan plaatsen. Laat dan het filtersysteem draaien. Kijk dan opnieuw na of de hoeveelheid chloor en de pH goed zijn.

Indien u een zwembad zonder chloor heeft, is het niet noodzakelijk nodig om te vaak de concentratie van het ontsmettingsmiddel aan te passen. Met een zuivering met broom via een brominator moet u ongeveer elke twee weken het product toevoegen. Met elektrolyse met zout, wat met een eindeloze cyclus werkt, moet de hoeveelheid zout maar een of twee keer per jaar aangepast te worden.
 

Veelgemaakte foutenbij de analyse van het water van een zwembad

U analyseert regelmatig het water van uw zwembad. Fantastisch! Maar wist u dat sommige handelingen en gewoontes tot valse resultaten kunnen leiden en u zo fouten maakt in de zuivering? Hier vindt u enkele veelgemaakte fouten bij de analyse.

Wachten voor u het monster test

Wanneer u uw monster genomen heeft, kan het blijven veranderen. De lucht, het licht of de vochtigheid kan er een invloed op hebben. Wanneer u het monster dus niet onmiddellijk nadat u het genomen heeft analyseert, riskeert u dat u een fout resultaat krijgt en dus uw zwembad verkeerd zuivert. 

Zet alle materiaal dat u voor de analyse nodig heeft klaar voor u het monster neemt en voer de metingen onmiddellijk uit. Voer dan onmiddellijk de zuivering uit indien nodig.

Afname op de verkeerde plaats

Wanneer u water uit uw zwembad neemt om het te analyseren, is de plaats waar u het neemt van belang. Bij de uitblaasmonden, de ladders, trappen of hoeken kan het water licht verschillen van de rest van het zwembad.

Wat u interesseert, is de kwaliteit van het water op ongeveer 30 cm van het oppervlak, tussen de diepste en minst diepe kant. Wanneer u uw afname op deze plaats uitvoert, bent u zeker dat uw monster representatief is voor de algemene kwaliteit van het water.

Vervallen of beschadigde producten gebruiken

Let op met het materiaal dat u voor uw afname gebruikt: de stroken, tabletten en reagentia moeten nog bruikbaar zijn. Concreet wil dat zeggen dat u moet vermijden om vervallen, slecht bewaarde of eventueel beschadigde producten te gebruiken. 

Het gebruik van vervallen of beschadigde producten kan tot valse resultaten leiden en dus leiden tot fouten in de zuivering van uw zwembad. Bewaar uw materieel beschermd tegen zonlicht, vochtigheid, vorst en grote hitte.

Gebruik van een testkit

Raak de reactieve delen van flesjes en stroken niet met uw vingers aan zodat ze niet vuil worden (en om huidirritatie te vermijden). Spoel herbruikbare flesjes na elk gebruik zorgvuldig en laat ze goed drogen. 

Bevuild materiaal kan de resultaten ongeldig maken of onjuiste gegevens opleveren.

Het water door uw zwembad laten analyseren door een professional

U kan de analyse van het water van uw zwembad door een specialist laten uitvoeren. 

Analyse van het water van uw zwembad door een professional

U kan de analyse van het water van uw zwembad door een specialist laten uitvoeren. 

Wanneer moet ik een beroep doen op een professional?

U kan het volledige onderhoud van uw zwembad natuurlijk ook door een specialist laten uitvoeren. Hij kan ook elke week de metingen uitvoeren. Indien u echter het budget voor uw zwembad kleiner wil houden, kan u het onderhoud en de monitoring ook zelf uitvoeren.

U kan echter af en toe een beroep doen op een professional. Wanneer u een of twee keer per jaar een professionele analyse van het water van uw zwembad laat uitvoeren, bent u zeker van een gezonde omgeving.

Een zwembadspecialist heeft hiervoor de juiste uitrusting. Hij kan dus een diepgaande analyse van het water van uw zwembad uitvoeren met gegevens die u gewoonlijk niet meet. Zo heeft u een beter idee van de kwaliteit van het water en krijgt u gepersonaliseerde raad voor het onderhoud van uw zwembad.

Hoe laat u het water van uw zwembad door een specialist analyseren?

Wanneer u iemand nodig heeft om een analyse van het water uit te voeren, kan u gewoon iemand zoeken die zwembadonderhoud uitvoert. U kan dit ook navragen bij het bedrijf dat uw zwembad geplaatst heeft of bij gespecialiseerde winkels, die soms deze diensten zelf ook uitvoeren.

Hoe kan ik het water van mijn spa analyseren ?

Voor de analyse van het water van een spa worden dezelfde producten en procedures gebruikt als voor een zwembad.

Wat is gezond water voor een spa?

Door de warmte is een spa een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Volg de kwaliteit van het water dus zorgvuldig op. U moet proberen het water als volgt te houden:

– Een pH tussen 7,0 en 7,4 ;

– Een alkaliniteit tussen 125 en 150 mg/L, ofwel tussen 10 °f en 30 °f (Franse graden);

– En tenslotte een hardheid tussen 10 °f en 20 °f (Franse graden), ofwel 100 tot 200 mg/L.

Hoe houd ik het water in een spa in evenwicht?

Net zoals bij een zwembad dient u het water van de spa regelmatig te analyseren en de spa goed schoon te maken. Zo kan u het water zuiver houden. 

U kan uw spa ook bedekken wanneer u ze niet gebruikt zodat het water schoon blijft. Vraag tenslotte aan mensen die van uw spa gebruik maken om een douche te nemen voor ze erin gaan.

spa

Welke producten heb ik nodig om het water van mijn zwembad te zuiveren?

Er moeten drie voorwaarden vervuld zijn om een schoon zwembad te hebben waarin u kan zwemmen.

Ontsmettingsmiddel

Ten eerste moet u een manier kiezen om het water te zuiveren. Chloor is de meest courante oplossing maar u kan ook kiezen voor elektrolyse met zout, broom of ultraviolet.

Filtratie

U heeft een filtratiesysteem nodig om het water rond te sturen en hinderlijke deeltjes te verwijderen. Een zandfilter is een veel gebruikte oplossing, vooral met chloor.

Om te weten te komen hoelang uw filter elke dag moet werken, deelt u de watertemperatuur door twee. Een zwembad met water van 24 °C moet dus 12 uur lang gefilterd worden.

Extra onderhoudsproducten

Tenslotte heeft u ook enkele bijkomende producten nodig voor een goed onderhoud: uitvlokkingsmiddel, algicide, antikalk, stabilisator, pH+ en pH-…

Met deze producten kan u het water van het zwembad opnieuw in evenwicht brengen of het nog wat beter beschermen tegen bacteriën en algen.

Bijzondere gevallen: Aanpassing aan de waterzuivering

Elke ontsmettingsmethode heeft zijn eigen kenmerken. Dit heeft een impact op de verschillende producten die u gebruikt maar ook op de analyses die u moet uitvoeren en de frequentie ervan.

Voor een zwembad met zout is het bijvoorbeeld belangrijk om de hoeveelheid zout te meten met stroken of een zoutmeter. U moet ook op de pH letten aangezien zuivering met zout er erg gevoelig voor is. Net zoals bij chloor moet de pH tussen 7,2 en 7,4 liggen. Om dit gemakkelijker te controleren kan u een pH-regulator installeren die de pH meet en automatisch aanpast.

Broom is een ander speciaal geval en vraagt een hogere pH, tussen 7,5 en 8. Dit product verdraagt in het algemeen de schommelingen in pH goed, maar dat mag u er niet van weerhouden om dit regelmatig na te kijken. Een brominator, die constant broom in het water verspreidt, kan ook uitgerust worden met een pH-regulator.

Het water in een zwembad analyseren is een belangrijke taak die u niet mag verwaarlozen. Het is een gewoonte die u snel moet aanleren en die niet te veel tijd vergt wanneer ze regelmatig uitgevoerd wordt. Indien u daar moeite mee heeft, kan u krachtig materiaal aanschaffen om u de taak te vergemakkelijken.

Maar ga niet zo snel weg Help ons door een laatste vraag te beantwoorden
Hoe heb je Abrisud leren kennen?