Overslaan en naar de inhoud gaan
Sommaire

Waarom is het water in je zwembad troebel?

Er zijn veel zaken die troebel zwembadwater kunnen veroorzaken. Om het probleem efficiënt aan te pakken, moet je de oorzaak kunnen opsporen. 

Een slechte waterbalans

De meest voorkomende oorzaak van troebel zwembadwater is een onbalans in het water.

Een onbalans kan worden gevonden in de hoeveelheid chloor die aanwezig is in het zwembad of in de pH, die te alkalisch of te zuur kan zijn.

Vuil water

Het vuil dat in het zwembad valt kan zand en fijne deeltjes in het water achterlaten. Als het zwembadwater een beetje troebel is, is dat soms gewoon een teken dat het tijd is om het zwembad of de apparatuur schoon te maken.

Algen

Wanneer er zich algen in een zwembad ontwikkelen, kan het water troebel worden. Omdat algen niet altijd groen zijn (ze kunnen zelfs wit zijn), vallen ze misschien niet meteen op, maar ze vertroebelen wel het water.

Melkachtig water kan ook worden veroorzaakt door dode algen in het zwembad, vooral wanneer het nodig was om een schokbehandeling uit te voeren. In dit geval hoef je je geen zorgen te maken, het water moet gewoon worden gefilterd.

Te veel kalk 

Hard water ontstaat wanneer het water in het zwembad te veel kalk bevat. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door een te hoge pH-waarde.

Kalk kan apparatuur beschadigen, met name door verstopt filterzand. Omdat het water niet meer goed gefilterd wordt, blijft er stof achter in het water en wordt het zwembadwater troebel.

Slecht weer

Het komt vaak voor dat het water troebel is na onweer of een hevige regenbui. Regenwater, dat veel partikels bevat, vervuilt het zwembad en verstoort de pH-balans.

Het zwembad moet dan worden gereinigd en het water moet opnieuw in balans worden gebracht. Om dit soort ongemak te vermijden, kun je je zwembad gewoon afdekken als het slecht weer is.

Oplossingen voor troebel water

Als je de oorzaak van het troebele water hebt gevonden, kan je een aantal oplossingen toepassen om weer helder water te krijgen.

Filtratie

Het eerste wat je moet doen om je troebele waterprobleem op te lossen: zet het filtratiesysteem in werking. Je kunt het langer laten draaien dan normaal om er zeker van te zijn dat alle aanslag eruit wordt gefilterd. 

Controleer ook of het filtersysteem goed werkt, of er geen onderdelen beschadigd zijn en of de filter niet verstopt is.

Filtratie is een van de manieren om water proper te houden. Als troebel zwembadwater wordt veroorzaakt door te veel vuil in het water, dan zal het filtersysteem helpen om opnieuw proper en helder water te bekomen. Filtratie kan worden vergemakkelijkt door het gebruik van vlokmiddelen.

pH en chloor

Als je zwembadwater troebel is door een tekort aan chloor, voeg je gewoon meer toe. Als het meer een kwestie is van een pH-onevenwichtigheid, dan moet dit worden gecorrigeerd met een geschikt product. De pH Plus verhoogt deze, terwijl de pH Min deze verlaagt.

Als algemene regel gelden hier de waarden die in acht moeten worden genomen om je zwembadwater schoon en ideaal te houden om in te zwemmen:

- De pH (wat staat voor waterstofpotentieel) vertegenwoordigt de concentratie waterstofionen in het water. De waarde moet tussen 7,2 en 7,4 liggen. Afhankelijk van de omstandigheden (met name de regio en de hardheid van het water) kan het iets buiten dit bereik liggen. Boven de 8 is de pH basisch en het water alkalisch. Onder de 6 is het water zuur.

- De hoeveelheid chloor moet 1,5 tot 2 mg per liter water zijn. Te veel chloor kan de liner en zwemkleding beschadigen en irritatie veroorzaken. Water dat echter niet voldoende chloor bevat, wordt niet voldoende gedesinfecteerd en creëert een omgeving die gunstig is voor de ontwikkeling van bacteriën.

eau trouble

Vlokmiddel 

Om zwembadwater makkelijker te filteren, kun je vlokmiddel, ook wel klaringsmiddel genoemd, aan het water toevoegen.

Vlokmiddel zorgt ervoor dat de kleinste deeltjes in het water, die te klein zijn om goed te filteren,  worden samengebracht en door de filter gaan.

Vlokmiddelen zijn er in verschillende vormen:

- Vloeibare klaringsmiddelen, die direct in het zwembadwater worden opgelost.

- Klaringsmiddelpatronen, die aan het filtersysteem worden toegevoegd en preventief kunnen worden gebruikt, vooral als het water in je omgeving erg kalkhoudend is.

-Waterklaringstabletten om in de skimmers te plaatsen.

Natuurlijk moet je de door de fabrikant aanbevolen doseringen volgen en een product kiezen dat geschikt is voor de behandelingen die je al gebruikt en voor je filtersysteem.

Als je een schokbehandeling hebt moeten uitvoeren om algen te bestrijden en er nog steeds afzettingen in het zwembad zijn, helpt het vlokmiddel je om al deze deeltjes kwijt te raken en weer proper water te hebben.

Antikalk om melkachtig zwembadwater te behandelen

Als het water in je zwembad witachtig en melkachtig is, is het probleem waarschijnlijk kalkaanslag. In dat geval moet je een antikalkproduct gebruiken en het kalkniveau regelmatig controleren. Sommige regio's hebben hard water, waardoor zwembaden gemakkelijker kalkaanslag krijgen.

Kalkverwijderaar kan worden gebruikt om een kalkprobleem op te lossen, maar het kan ook worden gebruikt als preventieve behandeling, vooral als je weet dat je zwembad risico loopt. 

Als er al kalkaanslag is, moet deze worden verwijderd door te schrobben met een borstel en kalkverwijderaar. Omdat dit een hele klus is, kun je beter anticiperen op kalkaanslag met een preventieve behandeling in plaats van de kalk zijn werk te laten doen.

Het zwembad schoonmaken

Naast het gebruik van behandelingen om van troebel zwembadwater af te geraken, moet je je zwembad een goede schoonmaakbeurt geven voordat je het filtersysteem in werking zet. Verwijder alle aanslag die de troebelheid van het water kan verergeren.

Voor een efficiënte zwembadreiniging is minutieuze aandacht voor detail nodig. Het zwembad bestaat uit een aantal onderdelen die allemaal regelmatig schoongemaakt moeten worden.

Je moet dus de zijkanten van het zwembad borstelen en afzettingen aan het wateroppervlak verwijderen, maar ook de skimmers en het filter- en afvoersysteem moeten worden schoongemaakt.

Welk onderhoud is er nodig om troebel zwembadwater te voorkomen?

Regelmatig en zorgvuldig onderhouden is het eerste wat je moet doen om troebel water te voorkomen. 

Materiaal om je zwembad schoon te maken

Het zwembad moet tijdens het seizoen verschillende keren worden schoongemaakt. Hiervoor heb je meerdere toebehoren nodig:

- Een schepnet, om al het grote vuil dat in het zwembad valt op te vangen en het wateroppervlak schoon te maken;

- Een steelstofzuiger, om de bodem en zijkanten van het zwembad handmatig schoon te maken;

- Een robot om het schoonmaken te automatiseren en te vereenvoudigen;

- Een borstel voor de zijkanten van het zwembad;

- Een magische gom, borstel of microvezeldoek voor de waterlijn.
 

materiel

Het belang van filtratie

Schoonmaken is niet genoeg om proper water te garanderen. Als het zwembadwater stagneert, zal het uiteindelijk troebel worden. Filtratie is in dit geval raadzaam, zodat het water kan circuleren.

Het filtratiesysteem bestaat uit verschillende elementen: de skimmers, de inspuiters, de pomp en de filter. Elk van deze elementen is belangrijk, het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of ze goed werken en ze schoon te maken. 

De filter is bijzonder belangrijk, omdat deze de onzuiverheden verwijdert die zich in het zwembad bevinden.

De zandfilter is het meest gebruikte filtersysteem. Hij kan verstopt raken en moet van tijd tot tijd worden schoongemaakt of zelfs vervangen als hij niet meer goed werkt.

Waterbehandeling

Gebalanceerd en gedesinfecteerd water is belangrijk voor het vermijden van troebel water in een zwembad.

Het water wordt voornamelijk behandeld met chloor, dat een antibacteriële werking heeft. Als je geen zwembad met chloor hebt, kan je broom of actieve zuurstof gebruiken.

Om het water gezond te houden, moet je het chloor- en pH-gehalte elke week controleren en zo nodig aanpassen. Je kan deze behandeling aanvullen met andere producten, zoals een algenbestrijdingsmiddel of antikalkmiddelen.

Hoe troebel zwembadwater op natuurlijke wijze herstellen?

Een paar tips kunnen je helpen om je water helder te houden met natuurlijke producten. Wees echter voorzichtig: het feit dat deze behandelingen natuurlijk zijn, betekent niet dat ze niet met voorzichtigheid gebruikt moeten worden, het kan ook zijn dat ze in sommige situaties niet voldoende zijn.

 

Zuiveringszout

Zuiveringszout is heel handig voor huishoudelijke klusjes, het heeft desinfecterende eigenschappen en bestaat uit alkalische stoffen.

Het kan het zwembadwater zuiveren en de pH-waarde verhogen. Door bacteriën te elimineren en het water in balans te brengen, helpt het je om komaf te maken met troebel water en voorkomt het zelfs kalkaanslag.

Om het op de juiste manier te gebruiken, giet je het bicarbonaat in het zwembad en laat je het een nacht inwerken, voordat je gaat stofzuigen en filteren. 

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide wordt ook wel actieve zuurstof genoemd en is een krachtig ontsmettingsmiddel dat de werking van chloor of broom kan aanvullen. Het kan helpen om algen te bestrijden en zwembadwater te zuiveren.

Het kan gebruikt worden als gewone behandeling of als schokbehandeling. 

Hoe verwijder ik afzettingen op de bodem van mijn zwembad?

Afzettingen die in je zwembad terechtkomen, kunnen naar de bodem zinken, waardoor het water troebel kan worden. Gelukkig is dit niets ernstigs en met het juiste materiaal is de bodem van je zwembad relatief eenvoudig schoon te maken.

De robotstofzuiger

De eenvoudigste manier om de bodem van je zwembad efficiënt schoon te maken is door een robotstofzuiger aan te schaffen. Het voordeel: hij maakt alles voor je schoon, zonder dat je toezicht hoeft te houden. 

Er zijn verschillende soorten zwembadrobots: elektrische, hydraulische of met overdruk. De eerste wordt over het algemeen beschouwd als de beste keuze voor een doeltreffende reiniging.

Sommige heel krachtige modellen kunnen ook worden gebruikt om de zijkanten van het zwembad te reinigen of de trappen.

De steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is de handmatige oplossing voor het reinigen van de bodem van een zwembad.

Hij heeft een telescopische steel, een rechthoekige of driehoekige kop en hij wordt aangesloten op het filtersysteem van het zwembad. Op deze manier borstel je het zwembad en zuig je tegelijkertijd de onzuiverheden op die eruit worden gefilterd.

Het gebruik van een handmatige stofzuiger is veeleisender dan het gebruik van een robot, omdat dit tijd en moeite kost. Hij blijft ook nog steeds nuttig voor het reinigen van plaatsen waar de robot moeilijk bij kan, zoals de hoeken (een driehoekige kop zou in dit geval ideaal zijn).

Het is ook interessant om er een in je onderhoudsmateriaal te hebben voor uitzonderlijke reinigingen of voor het geval de robot defect raakt.

Hoe bekom je helder water in een heel vuil zwembad?

Een enorm vuile liner, zand op de bodem van het zwembad, olieachtige resten: troebel water kan gewoon erg vuil water zijn. Hoe maak ik efficiënt schoon?

Een erg vuile zwembadliner schoonmaken

De magische gom die je kan gebruiken om je liner regelmatig te onderhouden, helpt ook als hij erg vuil is ... mits een beetje extra ellebogenwerk!

Je kan ook een product gebruiken om het schoonmaken te vergemakkelijken. Er zijn reinigingsproducten voor de liner, maar witte azijn kan ook helpen. Breng het product aan op een spons en wrijf in cirkels om het vuil te absorberen zonder de liner te beschadigen.

Als je liner echt vuil is, vraag jezelf dan af of het een kalk- of algenprobleem is, zodat je zeker weet dat je het op de juiste manier behandelt.

Modder of zand op de bodem van het zwembad

Het is mogelijk dat je zand of zelfs modder op de bodem van je zwembad krijgt, bijvoorbeeld na de winter. Kan je in dit geval je gebruikelijke materiaal gebruiken om het zwembad schoon te maken? 

Als je een beetje zand op de bodem van je zwembad hebt, zal je zwembadrobot de klus prima klaren. Maar als er veel zand of modder is, kan je beginnen met een manuele stofzuiger om het grootste deel van het vuil te verwijderen, voordat je de eindschoonmaak uitvoert met je robot.

Vetachtige afzettingen en resten uit het zwembad verwijderen

Vette resten die aan de zijkanten van het zwembad blijven plakken of op het wateroppervlak drijven, kunnen troebel water veroorzaken. Deze afzettingen zijn meestal afkomstig van de oliën, zonnebescherming en make-up die badgasten gebruiken, maar ook van de zwembadomgeving.  

Je kan ze verwijderen met een absorberend microvezeldoekje. Plaats het in de skimmer aan de oppervlakte zodat het alle vettige deeltjes opvangt die in het filtersysteem terechtkomen. Vergeet niet om dit doekje te vernieuwen als het te vuil wordt om nog efficiënt te zijn.

Een andere truc om van vet in je zwembad af te komen is het gebruik van tennisballen: leg er vijf tot tien in het water gedurende de nacht om het vet te absorberen. Je kan ze er dan uithalen en in de wasmachine doen voordat je ze weer gebruikt als je ze nodig hebt.

 

Wat moet ik doen als er schuim in het zwembadwater zit?

Het is heel normaal dat zwembadwater schuimt als je zwemt. Als je enkele uren later echter nog steeds schuim in het water ziet, dan is er inderdaad een probleem dat moet worden opgelost.

Waarom zit er schuim in je zwembad?

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor de aanwezigheid van schuim in zwembadwater:

- Het gebruik van algenwerende middelen. Behandelingen met algen- en schimmelwerende middelen kunnen schuimen. Als je schuim ziet na gebruik, hoef je je geen zorgen te maken, dat is heel normaal.

- Algen in het zwembad. Algen die zich op de wanden van het zwembad ontwikkelen, kunnen de indruk wekken van schuim  

-De aanwezigheid van zeep. Zwemmers kunnen zeep of ander organisch afval op zich dragen als ze gaan zwemmen

- De aard van het water. Zacht water schuimt gemakkelijker. Afhankelijk van de regio kan het dus vaker voorkomen dat je schuim in je zwembad hebt.

Oplossingen om schuim in het zwembad tegen te gaan

Als je regelmatig schuim in je zwembad opmerkt, controleer dan eerst of het geen algen zijn.

Controleer vervolgens de pH-waarde en breng deze indien nodig in balans.

Laat ook het filtersysteem draaien om eventuele afzettingen te verwijderen die door de omgeving of het zwemmen kunnen zijn veroorzaakt. 

Tot slot kan je ook een antischuimmiddel voor het zwembad gebruiken. Het zal helpen voorkomen dat er te snel schuim ontstaat, vooral als je water zacht is en gevoelig voor dit probleem, of als je algenbestrijdingsmiddel schuimt.

Om dit product correct te gebruiken, moet je de aanbevelingen van de fabrikant opvolgen.

Troebel water: een teken van algen?

Als het water troebel blijft, ook al werd je zwembad al grondig schoongemaakt, dan is het niet onmogelijk dat het probleem wordt veroorzaakt door algen. Ze kunnen groen, mosterdgeel, zwart, wit, bruin of rood zijn. Ze moeten snel behandeld worden om verspreiding te voorkomen.

Hoe ontwikkelen algen zich in een zwembad?

Zwembadwater is een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van algen. Onevenwichtigheden in deze omgeving kunnen gemakkelijk algen veroorzaken:

-pH te hoog (boven 7,6);

- Te warm water, vooral in de zomer of als je te lang wacht met het opnieuw opstarten van het zwembad na de winter;

- Slechte waterfiltering, waardoor niet alle afzettingen worden teruggewonnen;

- Onnauwkeurig onderhoud van het zwembad;

- Een onjuiste hoeveelheid chloor in het water, omdat chloor een antibacteriële en algenbestrijdende werking heeft.

Als algen troebel water in je zwembad veroorzaken, is het eerste wat je moet doen uitzoeken wat de oorzaak kan zijn. Dan kan je dit probleem aanpakken en het zwembad schoonmaken en behandelen om van de algen af te komen.

Hoe maak je komaf met algen?

Grondig schoonmaken van je zwembad en een goede behandeling van het water zijn de twee dingen die je moet doen om algen in een zwembad aan te pakken. Je moet ze dus eerst losmaken en zoveel mogelijk uit het zwembad verwijderen.

Borstel de zijkanten van het zwembad krachtig, laat de zwembadrobot erover gaan en gebruik een schepnet om oppervlaktealgen te verwijderen. Reinig vervolgens de hele installatie (skimmer, filter, inspuiters, enz.) die ook door algen aangetast kan zijn.

Als je klaar bent met schoonmaken, moet je het water behandelen om de algen te doden. Je moet een schokbehandeling met chloor doen om het zwembad te desinfecteren, en daarna moet je het zwembad behandelen met een algenbestrijdend middel dat geschikt is voor het type algen dat je in je zwembad hebt.  

Tot slot kun je door te filteren het werk voltooien en je water weer normaal maken. Laat het filtersysteem draaien tot het water niet meer troebel is. Dit proces kan 24 tot 48 uur duren.

Als je zwembad ondanks de schokbehandeling en filtratie nog steeds troebel is, controleer dan de waterbalans en pas deze zo nodig aan voordat je de behandeling opnieuw start. 

Hoe gebruik je het algenbestrijdingsmiddel?

Een algenbestrijdingsmiddel is een product dat gebruikt wordt om algen in een zwembad te bestrijden. Het kan op twee verschillende manieren worden gebruikt:

- Als preventieve behandeling, in welk geval je van tijd tot tijd een beetje algenbestrijdingsmiddel aan je zwembad toevoegt om de werking van het ontsmettingsmiddel aan te vullen;

- Als algenbehandeling, zodra de algen zich in het zwembad hebben ontwikkeld. 

Je vindt verschillende soorten algenbestrijdingsmiddelen, waarvan sommige speciaal zijn ontworpen voor bepaalde meer hardnekkige algen, zoals zwarte algen of mosterdgele algen. Zorg ervoor dat je een product kiest dat compatibel is met de andere behandelingen die je doet.

Voor de dosering volg je best de aanbevelingen op het etiket van het product.

Tot slot moet je je ervan bewust zijn dat algenbestrijdingsproducten soms koper bevatten, wat kan leiden tot roest in het zwembad. De oplossing in dit geval is om het gebruik ervan te combineren met dat van een sekwestreermiddel voor metaal.

Nog een paar tips om je water helder te houden

Regelmatig schoonmaken en een goede pH-regeling zijn de belangrijkste dingen die je kan doen om troebel water te voorkomen. Als aanvulling hierop kunnen een paar voorzieningen en goede gewoonten je ook helpen om je water helder te houden. 

Het zwembad afdekken

Het installeren van een zwembadafdekking is een eenvoudige en zeer efficiënte manier om het zwembadonderhoud te vergemakkelijken. Dit betekent dat je je zwembad gemakkelijk kan afdekken bij slecht weer of wanneer je niet aan het zwemmen bent, om te voorkomen dat er te veel vuil in het water terechtkomt.

Een eenvoudige zwembadafdekking kan een oplossing zijn, maar er zijn ook andere oplossingen voor het afdekken van je zwembad die zowel aantrekkelijker, veiliger en gemakkelijker zijn in gebruik. Het rolluik bijvoorbeeld, dat gemotoriseerd en met water bedekt kan zijn, of zwembadafdekkingen, waarmee je het zwemseizoen kan verlengen.

Installeer een voetbad en een zonnedouche

Zoals we hebben gezien, kunnen badgasten vet en ander vuil op zich dragen. Om deze vervuiling tot een minimum te beperken, is het het eenvoudigst om een snelle douche te nemen voordat je in het water stapt. 

Om deze hygiënische regel gemakkelijk te volgen, kan je een voetbad naast het zwembad installeren, om te voorkomen dat je zand en vuil onder je voeten krijgt.

Een kleine zonnedouche in de buurt kan ook handig zijn om eventuele resten van zonnebrandolie of vochtinbrengende crème op de huid te verwijderen, die een vettig laagje in het zwembadwater kunnen vormen.

Er zijn veel verklaringen voor troebel zwembadwater. Zelfs als de oorzaak niet per se zorgwekkend is, moet je het probleem toch serieus nemen, om te voorkomen dat het erger wordt of dat je iets vervelends uit het oog verliest. Met een goed onderhoud en een zorgvuldige controle van het zwembad kan je troebel water voorkomen. Hoe dan ook, en voor welke behandeling je ook kiest, vergeet niet de pH van het water te controleren zodat deze tussen 7,2 en 7,4 blijft, en het filtersysteem te activeren: deze twee acties vormen de basis voor helder water. Je kan natuurlijk terecht bij een zwembadprofessional voor persoonlijk advies.

Maar ga niet zo snel weg Help ons door een laatste vraag te beantwoorden
Hoe heb je Abrisud leren kennen?