Overslaan en naar de inhoud gaan
Sommaire

Waarom heb je zand en afzetting op de bodem van je zwembad?

Afzetting op de bodem van een zwembad is heel normaal, maar het kan ook een teken zijn van een filter- of algenprobleem. Het is dus belangrijk om er komaf mee te maken door je zwembad regelmatig schoon te maken en waakzaam te blijven.

Waar komt het zand en vuil op de bodem van je zwembad vandaan?

Hoewel het heel normaal is om afzetting op de bodem van je zwembad te hebben, vraag je je waarschijnlijk af waar dit zand vandaan komt. Afzetting in een zwembad komt in de eerste plaats uit de omgeving: de vegetatie errond, insecten, stof van werken in de buurt, enz. Als de omgeving rond je zwembad ook uit aarde of gazon bestaat, dan zal er nog meer vuil zijn. Deze elementen zetten zich voornamelijk af op het wateroppervlak, maar ze kunnen ook op de bodem van het zwembad terechtkomen. Het zand op de bodem van het zwembad kan ook aangevoerd worden door de wind, die zeer fijne stofdeeltjes en plantenelementen in het zwembad brengt.

Tot slot kan afzetting ook komen van zwemmers, vooral door het vuil dat onder hun voeten komt wanneer ze rond het zwembad lopen. Hoe meer je zwembad wordt gebruikt en onbedekt is, hoe meer het moet worden gereinigd om het schoon te houden, zowel aan de oppervlakte als op de bodem!  

En wat als het aan een defect filtersysteem ligt?

Als de hoeveelheid afzetting en stof op de bodem van je zwembad abnormaal lijkt, is het niet onmogelijk dat er ergens een probleem is. Als je veel vuil in je zwembad hebt, kan dat een teken zijn dat je filtersysteem defect is en niet alle fijnere deeltjes vasthoudt die op de bodem van het zwembad belanden.

Om ervoor te zorgen dat je zandfilter goed werkt, controleer je of:

  • de filter niet verstopt is;
  • de roosters niet beschadigd of versleten zijn;
  • de filter niet te veel zand bevat (niet meer dan 3/4 van de hoogte);
  • de diffuser geen zand bevat.

Kijk uit voor algen op de bodem van het zwembad!

Als de bodem van je zwembad er troebel, groen of zelfs slijmerig uitziet, heb je geen zandprobleem, maar een algenprobleem. Algen zijn erg problematisch in een zwembad en kunnen hygiëneproblemen veroorzaken. Ze mogen zich dus niet uitbreiden. 

Om van algen op de bodem van het zwembad af te geraken, ga je als volgt te werk:

  1. borstel de bodem van het zwembad met een telescopische bezem en gebruik eventueel een reinigingsproduct;
  2. gebruik het reinigingssysteem (handmatige bezem of automatische robot).
  3. geef het zwembad een schokbehandeling met chloor.
  4. Voeg een dosis algenbestrijdingsmiddel toe aan het water om te voorkomen dat algen terugkeren en zich gaan ontwikkelen.
Eau

Hoe maak ik de bodem van een zwembad schoon?

Voor de bodem van je zwembad heb je twee opties: handmatig of automatisch reinigen. Het voordeel van een zwembadrobot is dat het minder tijd en moeite kost om het zwembad schoon te maken, maar handmatig schoonmaken is minder duur.

De steelstofzuiger

De steelstofzuiger is de handmatige oplossing voor het schoonmaken van een zwembad. Hij werkt via een telescopische steel waarmee je het zwembad kan borstelen en stofzuigen. Deze handmatige stofzuiger moet worden aangesloten op de skimmer of het borstelstopcontact. Hij gebruikt dus het filtersysteem van het zwembad om zich te ontdoen van klein vuil. Hij kan ook worden uitgerust met een autonome filtereenheid.

Het grote voordeel is de prijs: het is de voordeligste techniek, maar ook de meest tijdrovende, omdat je hem regelmatig doorheen heel het zwembad moet bewegen, wat je zal voelen aan je armen. Dit kan echter perfect volstaan voor een klein bovengronds zwembad, of om je te helpen als je robot het begeeft. Om hem te gebruiken sluit je de manuele stofzuiger aan en veeg je met langzame, vegende bewegingen over het hele oppervlak van het zwembad.

De elektrische robot

De elektrische robot wordt vaak gezien als de meest efficiënte manier om een zwembad schoon te maken. Hij wordt aangesloten op een stopcontact (tenzij hij op batterijen werkt) en vervolgens wordt hij ondergedompeld in het water. Op zijn wielen of rupsbanden beweegt hij rond in het zwembad en filtert het water. Hij is uitgerust met een bak voor het opslaan van afval en hoeft dus niet aangesloten te worden op het filtersysteem van het zwembad.

De elektrische robot heeft twee functies: hij borstelt en zuigt onzuiverheden op, waardoor hij efficiënt en optimaal reinigt. Hij is efficiënt voor het verwijderen van het vuil van de bodem van het zwembad, maar hij kan ook gebruikt worden op de wanden en de waterlijn, en zelfs op hoeken en trappen, afhankelijk van het model. Tot slot kan je voor een milieuvriendelijkere oplossing ook kiezen voor een elektrische robot op zonne-energie.

De hydraulische robot

De hydraulische zwembadrobot kan worden aangesloten op het filtersysteem van het zwembad, via de skimmer of het borstelcontact. Er wordt hydraulische kracht gebruikt om het mechanisme in werking te zetten zodat de robot uit zichzelf beweegt. Hij zuigt onzuiverheden op die vervolgens door het filtersysteem van het zwembad worden geleid. 

Het belangrijkste voordeel is de prijs: het is het goedkoopste automatische apparaat. Maar hij beweegt langzaam, willekeurig en de filterpomp moet draaien opdat hij het zwembad kan schoonmaken. Hij is dus minder efficiënt dan een elektrische robot, ook al is hij vrij efficiënt voor het reinigen van de bodem van het zwembad.

De robot met overdruk

De robot met overdruk lijkt erg op een hydraulisch apparaat en functioneert ook door de kracht van het water. Hij wordt aangesloten op een inspuiter of op het borstelcontact, die vervolgens van een booster moet worden voorzien. Hij heeft een ingebouwde filter en verzamelt de onzuiverheden in een zak die vervolgens moet worden geleegd.

Hij is iets sneller en efficiënter dan de hydraulische robot, maar net als deze reinigt hij vooral de bodem van het zwembad. Je moet het werk dus aanvullen door de wanden te borstelen en de waterlijn schoon te maken. Deze kost meer dan een hydraulische, omdat er een booster geïnstalleerd moet worden, maar hij is duurzaam en kan vele jaren gebruikt worden.

robot

Hoe kan ik mijn zwembad gemakkelijker schoonmaken met vlokmiddel?

Vlokmiddel is een waterbehandelingsproduct dat de filtering verbetert. Het maakt water kristalhelder en desinfecteert het. Het kan af en toe naast chloor worden gebruikt om zeer fijne deeltjes te verwijderen. Het vlokmiddel brengt de kleinste deeltjes samen zodat de zandfilter ze kan vasthouden. 

Om het correct te gebruiken, moet je controleren of het compatibel is met je installatie en erop letten dat je de aanbevolen dosering respecteert.

Hoe kies je de beste oplossing voor het reinigen van de bodem van je zwembad?

Handmatige, hydraulische of elektrische borstel, hoe maak je de juiste keuze? De elektrische robot is de meest gangbare keuze: deze maakt het reinigen eenvoudiger en efficiënter en kan worden aangepast aan een groot aantal zwembadconfiguraties.

Natuurlijk is er geen magisch antwoord: de beste oplossing is de oplossing die het beste past bij jouw situatie. Je moet je dus eerst afvragen wat er mogelijk is met jouw zwembad: heeft het een borstelstopcontact, een pomp, een filter? Een bovengronds zwembad zal bijvoorbeeld niet beschikken over de nodige functies om bepaalde robots te gebruiken. Je moet er ook op letten dat het materiaal goed geschikt is voor het zwembadoppervlak.

Vraag jezelf dan af hoeveel moeite je wil doen om je zwembad schoon te maken, en uiteraard, hoeveel budget je er wil aan besteden. Ben je bereid om er meer tijd aan te besteden als dat betekent dat je kan investeren in goedkoper materiaal?

Tot slot zal ook de manier waarop je je zwembad gebruikt een rol spelen in je beslissing. Als je heel vaak zwemt, of kinderen hebt die er niet altijd aan denken om hun voeten te wassen voor het zwemmen, zul je de geruststelling die de elektrische robot je geeft zeker waarderen, en kan je wat rustiger genieten van je zwembad.

Automatische reiniging geïntegreerd in het zwembad

Er is nog een manier om je hele zwembad schoon te maken: de geïntegreerde automatische reiniging. Dit systeem maakt gebruik van het principe van de omgekeerde hydraulische circulatie. Inspuiters worden op de bodem van het zwembad geïnstalleerd en genereren regelmatig waterstralen onder druk om ervoor te zorgen dat er zich geen afzettingen vormen op de bodem van het zwembad. Het vuile oppervlaktewater wordt vervolgens door de skimmers in de filter gepompt.

Deze reiniging is programmeerbaar en kan moeiteloos in het hele zwembad worden gebruikt, zelfs op minder toegankelijke plekken zoals in hoeken. Het grootste nadeel is dat het nodig is om dit te plannen bij de installatie van het zwembad of bij grote renovaties.

Kan je zand van de bodem van het zwembad verwijderen zonder stofzuiger?

Als je niet wil investeren in een elektrische robot voor je zwembad, moet je op zijn minst een manuele steelstofzuiger kopen. Reinig je zwembad niet alleen met een schepnet, want dat is niet genoeg om de afzetting op de bodem van het zwembad te verwijderen. 

Voor een efficiënte reiniging kan je het gebruik van een borstel met een telescopische steel combineren met een steelstofzuiger en, indien nodig met een product zoals vlokmiddel.

Gebruik je je zwembad regelmatig? Je zal er geen spijt van krijgen dat je een robot hebt gekocht die je tijd bespaart en die ervoor zorgt dat je altijd schoon water hebt.

Hoe kan je voorkomen dat er zich te veel afzetting vormt op de bodem van het zwembad?

Ook al is het reinigen van de bodem van je zwembad onvermijdelijk en zal er zich onvermijdelijk stof afzetten, dan nog is het belangrijk om bepaalde handelingen te stellen om te voorkomen dat er te veel vuil in het zwembad terechtkomt. 

Het eerste wat je moet doen is natuurlijk het zwembadwater afdekken tussen twee zwembeurten door. Je kan gewoon een noppenzeil of een afdekzeil gebruiken. Een noppenzeil heeft als bijkomend voordeel dat het warmteverlies voorkomt. Je kan ook een zwembadoverdekking of een beweegbare bodem installeren. Wees echter voorzichtig: noch een zeil noch een noppenzeil kan gebruikt worden als een veiligheidssysteem voor het zwembad.

Ook de omgeving rond je zwembad speelt een rol om je zwembad schoner te houden. Leg de rand rond het zwembad aan met tegels, stenen platen of een houten terras, zodat je niet over vuil of zand hoeft te lopen voordat je een duik neemt. Je kan zelfs een voetbad en een zonnedouche installeren, zodat de zwemmers zich snel kunnen wassen voordat ze in het water stappen!

Tot slot is goed onderhoud belangrijk: maak de zandfilter regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat hij efficiënt blijft werken. Vergeet ook niet je zwembad schoon te maken om te voorkomen dat de afzetting zich ophoopt en moeilijker te verwijderen is.

Het is belangrijk om je zwembad regelmatig schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat je in schoon water kan blijven zwemmen en algen kunnen vermeden worden. Natuurlijk moet je zand en andere afzettingen van de bodem van het zwembad verwijderen, maar vergeet ook niet de zijkanten, de waterlijn en het wateroppervlak, en de treden schoon te maken. Door een robot of stofzuiger aan te schaffen die is aangepast aan jouw gebruik en jouw zwembad, wordt dit werk eenvoudiger en efficiënter.

matériel
Maar ga niet zo snel weg Help ons door een laatste vraag te beantwoorden
Hoe heb je Abrisud leren kennen?