Overslaan en naar de inhoud gaan
Sommaire

Wat iseen carport?

Een carport is een constructie met een afdak voor een voertuig. Hij bestaat uit een dak dat op palen steunt. Je kan je auto of zelfs een camper in een carport parkeren om je voertuig te beschermen tegen slecht weer, zonder dat je een garage nodig hebt.

De carport kan aan je huis worden vastgemaakt of verder weg op jouw grond worden geplaatst. Met zoveel modellen en mogelijke materialen kan je een constructie laten bouwen die is aangepast aan de omgeving en die past bij de esthetiek van het bestaande huis.

carport

De 7 voordelen van een carport

Vraag je je af of een carport voor jou de beste oplossing is? Om je te helpen bij je keuze, volgen hier de 7 voordelen van deze constructie.

Hij beschermt je auto

De belangrijkste functie van een carport is het beschermen van je auto. De carport zal je helpen om je voertuig te beschermen tegen slecht weer. Zware regen, hagel, zon: je auto is beschermd wanneer je hem niet gebruikt. Omdat hij minder wordt blootgesteld aan slecht weer, zal hij ook minder snel vuil worden en minder schade oplopen. Zo bespaar je dagelijks tijd op het onderhoud van je auto. In de winter hoef je niet meer de sneeuw van je auto te verwijderen voordat je kan vertrekken.

Snel te installeren

Een carport bestaat uit slechts een paar onderdelen (een dak en palen), waardoor het een structuur is die snel bij je thuis kan worden geïnstalleerd. Om ervoor te zorgen dat de installatie op termijn stabiel en bestendig blijft, moet er natuurlijk een stevige fundering worden voorzien. Maar in alle gevallen zal het werk eenvoudig zijn.

Hij is veelzijdig

Met een op maat gemaakte carport profiteer je van een installatie die perfect voldoet aan jouw behoeften. De carport kan zodoende worden gebruikt voor het parkeren van een camper, twee auto's, motoren of zelfs fietsen. Je kan de materialen en de kleur kiezen die bij je persoonlijke smaak passen, maar ook de overdekte oppervlakte en de hoogte van het dak.

Hij is voordelig

De carport is de goedkoopste manier om thuis een overdekte parkeerplaats te hebben. Door zijn eenvoud is het een voordelige constructie. De prijs van een carport hangt voornamelijk af van het gekozen materiaal voor de structuur. Sommige materialen zijn duurder, maar ook bestendiger dan andere.

Gemakkelijk te gebruiken

De carport is een open ruimte, parkeren vergt dus geen specifieke inspanning, je moet enkel tussen de palen rijden. Dit betekent dat je snel kan vertrekken en even gemakkelijk kan parkeren. Als je je auto dagelijks gebruikt, is dit echt een pluspunt dat je leven zal vereenvoudigen. Vul de carport aan met een automatische poort aan je woning en je kan met een gerust hart komen en gaan.

De carport is bestendig

Zijn ontwerp is voldoende robuust om slecht weer te trotseren. Dit betekent dat hij bestand is tegen hagelbuien die je auto zouden kunnen beschadigen en dat hij optimaal waterdicht is. Afhankelijk van het gekozen materiaal en het type fundering kan de carport bijzonder bestendig zijn. Een aluminium structuur zal je voertuig jarenlang beschermen.

Aluminium vergt weinig onderhoud

Het onderhoud van een carport hangt af van het materiaal dat je voor de structuur kiest. Ook hier is aluminium de beste optie, omdat het indien nodig gewoon kan worden gereinigd met water. Hout en metaal vragen iets meer aandacht, maar blijven oplossingen die dagelijks weinig inspanningen vergen.

Is een carport beter dan een garage?

Carports en garages hebben dezelfde basisfunctie: je auto's beschermen. Elk van deze constructies heeft zijn voor- en nadelen. Een garage kan ook worden gebruikt om andere spullen in op te bergen (materiaal dat af en toe wordt gebruikt, gereedschap, enz.) en kan je afsluiten met een sleutel. Waarom zou je kiezen voor een carport in plaats van een garage?

  • Een garage is een uitbreiding van je huis. Een garage is dus complexer om te installeren dan een carport. Je moet een bouwvergunning aanvragen en werken uitvoeren die langer duren.
  • Een carport is goedkoper dan een garage.
  • Een carport maakt het gemakkelijker om te parkeren, want je hoeft geen garagedeur te openen en te sluiten.
  • De lucht circuleert beter in een carport, die volledig open is. Dit voorkomt condensvorming en dus roestvorming.
  • De carport staat binnen de grenzen van je eigendom en is dus niet minder veilig dan een garage als je grond omheind is.

De verschillende soorten carports

De carport kan vrijstaand zijn of aan het huis vastgemaakt.

De aangebouwde carport

Een aangebouwde carport rust op zijn palen en op de gevel van de woning. Het is een uitbreiding van je huis en vult het aan. Door de carport op de gevel te laten rusten, kan je een hellend dak creëren, waarop sneeuw of bladeren zich minder gemakkelijk zullen ophopen. Doordat de carport aan je huis vastzit, kan je je voertuig ook laden en lossen terwijl je beschut blijft.

De zelfdragende carport

Het zelfdragende model van de carport rust enkel op palen. Hij kan vlak naast het huis worden geïnstalleerd, maar ook iets verder weg. Deze structuur kan de oplossing zijn als je een groot stuk grond hebt of om voertuigen te parkeren die slechts af en toe worden gebruikt, zoals een camper.

De carport voor campers

Als je beslist een carport te laten plaatsen om een camper overdekt te houden, dan worden dezelfde materialen gebruikt als voor een auto. De afmetingen van de carport moeten echter worden aangepast aan dit grotere voertuig.

Wanneer je aan je project begint, is het dus belangrijk om te beslissen waarvoor je je carport gaat gebruiken, zodat je zeker weet dat de structuur die je kiest perfect aan je behoeften voldoet.

carport camping car

Hoe groot is een carport?

Carports worden op maat gemaakt, de afmetingen verschillen dus van carport tot carport. De grootte wordt bepaald aan de hand van het aantal voertuigen dat er moet kunnen staan. Over het algemeen neemt de carport voor één auto een ruimte van 12 tot 15 m² in beslag, voor een hoogte van 2 tot 3 m.

Het afdak kan natuurlijk veel hoger zijn als de carport is ontworpen voor een camper, of meer vloeroppervlakte innemen als je meerdere auto's hebt. Om de hoogte te bepalen, kan je uitgaan van de hoogte van het voertuig en daar minstens 50 cm bij optellen om voldoende ruimte te hebben om te passeren.

Materialen die worden gebruikt om een carport te bouwen

De materiaalkeuze voor een carport heeft een grote invloed op de prijs van de installatie. Sommige zijn bestendiger en hebben minder onderhoud nodig dan andere. Welke materialen kunnen worden gebruikt?

De structuur

Eerst moet je een materiaal kiezen voor de structuur:

  • hout wordt vaak gebruikt omwille van zijn natuurlijke charme en stevigheid. Het is belangrijk om kwaliteitshout te kiezen dat bestand is tegen vocht en behandeld is tegen schimmels en insecten.
  • Staal is erg sterk en kan een zware belasting dragen. Het nadeel is dat je elk jaar een antiroestbehandeling moet uitvoeren om de structuur in goede staat te houden.
  • Pvc is de meest betaalbare oplossing, maar dit minder resistente materiaal gaat veel minder lang mee.
  • Aluminium is licht en sterk. Het vergt heel weinig of geen onderhoud en gaat erg lang mee. Het is ook heel mooi en kan gemakkelijk worden aangepast om te voldoen aan jouw specifieke behoeften.

Het dak

Het dak van de carport kan ook vervaardigd worden met verschillende materialen: op een carport met een schuin dak kan je

  • pannen leggen. Ze kunnen worden gebruikt om een uitbouw te creëren die perfect aansluit bij het huis, maar ze moeten op een zeer stevige structuur worden geïnstalleerd.
  • Polycarbonaat is zeer goed bestand tegen slecht weer en heeft een zeer lange levensduur.
  • "Sandwichpanelen" bestaande uit twee platen aluminium die thermogebonden zijn op een centrale plaat geëxtrudeerd polystyreen en een vlakke plaat die een goede thermische isolatie biedt, zorgen voor een resoluut eigentijdse look
  • Houten shingles zijn houten pannen die heel mooi ogen.
  • Shingles zijn een mengsel van bitumen en vezels die ietwat lijken op leisteen, maar het nadeel is dat deze pannen wel fragiel zijn.
  • Stalen panelen zijn gemakkelijk te installeren en kunnen worden aangepast aan je smaak, dankzij een ruime keuze aan modellen, maten en kleuren.

Ten slotte kan je in sommige gevallen ook zonnepanelen toevoegen aan het dak van je carport om er maximaal van te profiteren.

De fundering: aangestampte aarde of een betonplaat?

De fundering is heel belangrijk bij de installatie van je carport en zal de stevigheid ervan bepalen. De carport kan niet rechtstreeks op aangestampte aarde worden geplaatst en er zijn minstens betonblokken nodig om de palen op hun plaats te houden.

De ideale oplossing is om een betonnen plaat te storten waarin de palen worden geplaatst. Deze plaat kan vervolgens worden bedekt met een coating om de esthetische uitstraling van de omgeving te behouden. Je kan grind, kasseien, asfalt of gewoon beton gebruiken.

Welke carport moet ik kiezen?

Bepaalde factoren spelen een belangrijke rol bij het kiezen van het type afdak dat het beste past bij jouw situatie: de context, de omgeving, het budget en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeuren.

De context

De redenen waarom je een carport wil plaatsen, zullen je al helpen om de eerste belangrijke elementen van je project op te lijsten. Het gebruik dat je ervan zal maken zal je namelijk helpen beslissen waar je je carport wil plaatsen. Het type voertuig dat je onder het afdak gaat parkeren is ook belangrijke informatie, omdat het de afmetingen van de structuur zal bepalen.

De omgeving

De omgeving kan ook een bepalende factor zijn, die je helpt om te kiezen tussen twee dakbedekkingsmaterialen of -modellen. Als je in een gebied woont waar het veel sneeuwt of als er veel bomen in de buurt staan, helpt een hellend dak voorkomen dat sneeuw of dode bladeren zich ophopen. Een geïsoleerd dak van polycarbonaat heeft ook de nodige stevigheid om zware sneeuwval aan te kunnen.

Het budget

Jouw budget bepaalt natuurlijk ook je beslissing.

De prijs die je kan betalen voor de carport zal je toelaten om een grotere of kleinere carport te plaatsen, of om het ene materiaal te kiezen in plaats van het andere.

Het esthetisch aspect

Ook het esthetisch aspect mag niet vergeten worden bij het maken van je beslissing. Je zal je carport waarschijnlijk elke dag zien. Het is een afdak dat je huis zal aanvullen, het moet er dus bij passen. Of het nu gaat om de keuze van de locatie, het materiaal, het dak of de kleur, je esthetische voorkeuren moeten een rol spelen bij het type carport dat je zal installeren.

carport

Waar installeer je jouw carport?

Om de meest geschikte locatie voor je carport te kiezen, kan je rekening houden met de volgende elementen:

  • Waarvoor wil je hem gebruiken. Als je bijvoorbeeld je boodschappen gemakkelijk wil kunnen uitladen, dan is een carport die tegen de gevel van je huis leunt zeker de meest praktische keuze. Als je daarentegen een carport nodig hebt om je camper te parkeren, dan kan die iets verder weg worden geplaatst.
  • De look die je verkiest. Als je perceel groot genoeg is, dan kun je ervoor kiezen om je voertuigen niet vlak naast het huis te parkeren om de charme ervan te behouden.
  • De vereiste manoeuvres. Probeer je bij het kiezen van de locatie voor je carport voor te stellen welke manoeuvres er nodig zijn om er te parkeren, vooral als je de ruimte dagelijks gaat gebruiken. De carport moet gemakkelijk bereikbaar zijn, zonder obstakels in de weg.
  • Het terrein. Het is belangrijk dat de grond vlak en geëffend is om een carport correct te installeren.
  • De omgeving. Afhankelijk van het lokaal stedenbouwkundig plan in jouw gemeente is het goed mogelijk dat er een bepaalde afstand moet worden aangehouden tussen de locatie van een carport en de grenzen van jouw eigendom.

Wetgeving voor carports

Een carport is gemakkelijker te installeren dan een garage. Dat betekent echter niet dat er geen regels zijn die moeten worden gerespecteerd. Welke voorschriften en belastingen zijn van toepassing op carports?

Welke belasting moet worden betaald op een carport?

Volgens de wet is een carport een parkeerplaats die moet worden aangegeven. Deze zal dus het voorwerp uitmaken van een specifieke belasting. De carportbelasting is afhankelijk van de gemeente waar je je bevindt en het aantal beschikbare plaatsen in de carport. Deze belasting moet worden betaald wanneer je je aangifte van werken of je bouwvergunning indient. Sommige gemeenten stellen echter bijgebouwen vrij van belasting, neem dus contact op met je gemeente om te weten wat in jouw situatie van toepassing is.

Naast de carportbelasting moet je ook woonbelasting en grondbelasting betalen. Aangezien een carport waarde toevoegt aan een eigendom, zal de constructie ervan over het algemeen het bedrag van deze belastingen beïnvloeden.

Heb ik een bouwvergunning nodig om een carport te plaatsen?

Wat de bouwvergunning betreft, hangt alles af van de carport die je beslist te plaatsen. Voor een carport met een oppervlakte van minder dan 5 m² dient men geen specifieke stappen te ondernemen. Tussen 5 m² en 20 m² volstaat een eenvoudige aangifte van werken. Als je carport echter groter is dan 20 m², moet je een bouwvergunning aanvragen voordat je de werken start.

Voor een carport die plaats biedt aan twee voertuigen is een bouwvergunning nodig om deze aan je huis te kunnen toevoegen. Een oppervlakte van 5 m² is meestal niet voldoende om een voertuig te parkeren, dus je zal waarschijnlijk minstens één aangifte van werken moeten indienen.

Welke voorschriften zijn van toepassing op carports?

De stedenbouwkundige voorschriften voor carports kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Daarom is het heel belangrijk om uit te zoeken wat wel en niet is toegestaan in jouw gemeente, zodat je een project kan plannen dat ook kan worden uitgevoerd.

Het lokaal stedenbouwkundig plan kan dus de toegestane oppervlakte, de maximale hoogte van de carport, de kleur van de structuur, de vorm van het dak en de afstand tussen de installatie en de omgeving bepalen. Als je in een beschermd gebied woont, kunnen er ook speciale regels gelden.

Hoe wordt een carport geïnstalleerd?

Je hebt beslist om bij je thuis een carport te installeren. Hoe zal het bouwproces verlopen?

Het project definiëren

Allereerst moet je definiëren wat je wil bouwen. Op dat moment moet je nadenken over:

  • hoe je je carport wil gebruiken;
  • jouw esthetische voorkeuren;
  • wat er mogelijk is binnen je budget;
  • wat er is toegestaan in je gemeente.

Een carportprofessional inschakelen zorgt ervoor dat je het juiste advies krijgt en een project op maat kan bouwen dat perfect past bij je behoeften en wensen.

Administratieve formaliteiten vervullen

Nadat je je project hebt gedefinieerd, moet je de nodige administratieve formaliteiten in orde brengen voordat je de werken kan aanvatten. Dien bij je gemeente een bouwvergunning of een aangifte van werken in, afhankelijk van het type carport dat je wil installeren. Betaal de carportbelasting, die onder bepaalde voorwaarden in meerdere keren kan worden betaald.

Plaats de fundering

Wanneer je bouwvergunning of je aangifte van werken is goedgekeurd, kan je eindelijk beginnen met het installeren van je carport. De bouw begint met de fundering, en in het bijzonder met de betonplaat die moet worden gegoten als je voor deze optie hebt gekozen, of met de plaatsing van de betonblokken.

De structuur bouwen

Nadat de fundering werd geplaatst, kan de structuur eindelijk worden opgebouwd. Samenwerken met een professional die het werk van A tot Z voor zijn rekening kan nemen is de beste manier om de kwaliteit van je installatie te garanderen.

Mag je zelf een carport plaatsen?

Je kan je carport zelf installeren als je een goede doe-het-zelver bent en afhankelijk van de structuur die je wil. Een houten carport kan worden gemonteerd door handige doe-het-zelvers. Samenwerken met een professional is echter om tal van redenen interessant:

  • De professional beheert de installatie van A tot Z en adviseert je over het model dat het beste bij je past.
  • Je bent zeker van een vlotte installatie en een goede stabiliteit van je carport.
  • Je krijgt een constructie op maat en de meest bestendige materialen.

Als je beslist om je carport zelf te installeren en kiest voor een vrij eenvoudig model, opgelet: deze keuze verandert niets aan de administratieve formaliteiten die je moet vervullen en dezelfde regels zijn van toepassing als bij een installatie door een professional.

Het afdak waarmee je de carport gemakkelijk aan je woning kan toevoegen, is echt een pluspunt. Als je voor dit type installatie kiest, kan je al je voertuigen beschermen zonder dat je een afgesloten garage hoeft te bouwen, wat toch complexer is. Om te starten met je project roep je best de hulp in van een professional. Hij kan je het beste adviseren en zal je de mogelijkheid bieden om een weloverdachte structuur op maat te laten bouwen die perfect is aangepast aan jouw specifieke behoeften.

Maar ga niet zo snel weg Help ons door een laatste vraag te beantwoorden
Hoe heb je Abrisud leren kennen?